USB Bellek Kullanım Amaçları

23-11-2020 10:04
USB Bellek Kullanım Amaçları

Pek çok belge ve dosyanın bilgisayarlar arasında aktarılmasına imkan sunan ve yüksek taşınabilirlik özellikleri ile dikkat çeken araçların en popüleri, USB bellek çeşitleridir. Kolay kullanım sunmaları, verilerin depolanma ve aktarılma sırasında oldukça etkili olmaları sayesinde birçok kişi tarafından tercih edilen bu tür araçlar, güvenilirlik ve düşük voltaj kullanımına sahiptir.

USB Bellek Teknolojisi

USB bellek ya da diğer bir ismiyle flash bellek çeşitleri depolama kapasitesi, bağlantı türü, malzeme kalitesi, tasarım özellikleri ve farklı giriş seçenekleri sayesinde değişik özelliklere sahiptir. En basit hali ile düşünüldüğünde flash bellekler için, bilgisayarlarda kullanılan RAM modülleri ile sabit diskin bir karışımı tanımı da yapılabilir. Flash bellek üzerine veri yazılımı, tıpkı RAM modüllerinde kullanılan yöntem ile aynı özellikte gerçekleşir.

RAM modüllerinde bulunan hücreler ve hücrelerin meydana getirdiği satır ile sütunların aynısı flash bellek üzerinde de bulunur. Her bir hücre kendi transistörüne sahiptir ve voltaj ile uyarıldığında "0" ile "1" değerlerini oluşturur. Bu tür değerlerin birleşmesi de verileri meydana getirir. Bu bilgiler ışığında, flash bellek türleri de farklı veri depolama kapasitesine sahiptir. Ürün depolama kapasitesi arttıkça fiyat etiketi de nispeten artış gösterir. Giriş seviyesi olarak kabul edilen flash bellekler 4 GB ve 8 GB kapasite sunar ve her bütçe için ulaşılabilir seviyededir. Buna karşın 16 GB ve 32 GB flash bellektürleri ortalama bir kullanıcı için idealdir. Ancak büyük verileri depolamak isteyenler, 64 GB ile 2 TB aralığında veri depolama kapasitesine sahip flash bellekler de tercih edebilir.

Flash belleklerin bağlantı tipleri de farklılık gösterir. Örneğin, USB 2.0 bağlantı tipi standart aktarım hızı sağlarken USB 3.0 bağlantısına sahip cihazlar ise çok daha hızlı şekilde aktarım yapabilir.

USB Bellek Kullanım Amaçları

USB bellek denilince akla ilk olarak bilgisayarlar arası dosya ve veri aktarımı gelse de aslında başka görevler için de USB bellek kullanılabilir.

1. USB Bellek ile Bilgisayarını Hızlandır

Bilgisayarının performansını artırmak, diğer bir deyişle hızlandırmak için USB bellek kullanabileceğini biliyor muydun? USB belleğin depolama alanını kullanarak bilgisayarını hızlandırmak için Windows Gezgini üzerinde yer alan ReadyBoost özelliğini aktive edebilirsin.

Bunun için öncelikle USB belleğini bilgisayarına takmalısın. Daha sonra USB belleğin üzerine sağ tıklayarak özellikleri seçmeli ve ReadyBoost seçeneğini aktif hale getirmelisin. Buradan da "Otomatik Yürüt" iletişim kutusunu açarak genel seçenekler altında bulunan "Sistemimi Hızlandır" yazısına tıklamalısın. Aynı iletişim kutusunda yer alan "Özellikler" sekmesi altında ReadyBoost sekmesini tıklayarak hızlandırma adımlarından birini seçebilirsin. Tüm bu işlemler için en az 256 MB boş alan sunan bir USB belleğinin olması gerekir.

Eğer bilgisayarında yavaş çalışan bir sabit disk sürücüsü varsa ReadyBoost'u etkin hale getirdiğin takdirde USB bellek, sık kullanılan dosya türlerini önbelleğe alacağından, kapasitesini sabit bir sürücü önbelleği olarak kullanılır. Başka bir deyişle, HDD yerine USB belleğini bir önbellek olarak kullanacağından, bilgisayarının performansı bir miktar da olsa artar.

Bilgisayarındaki hızlanma ancak 7200 rpm ve üzeri bir sürücün varsa hissedilebilir seviyede olacaktır. Ayrıca SSD kullanıyorsan da bu işlem işe yaramaz. Çünkü bildiğin gibi, SSD'nin performansı USB belleğinkinden kat be kat daha fazladır. Bu nedenle USB bellek gereken işlemleri yapma konusunda yetersiz kalabilir.

2. İşletim Sistemini USB Belleğinde Taşı

Her işletim sisteminde ön yüklenebilir USB diskleri mevcuttur. Bu özellik sayesinde herhangi bir bilgisayara yeni bir işletim sistemi kolaylıkla kurulabilir. Örnek vermek gerekirse, Windows 10 işletim sistemine sahip olan kullanıcılar, işletim sisteminin önyüklenebilir bir USB diskini oluşturabilir. Bu işlem, günün birinde işletim sistemi üzerinde oluşan herhangi bir sorun karşısında sistemi kurtarmak için USB belleğin kullanılabileceği anlamına gelir. Bu işlemi Linux tabanlı tüm sistemlerde ve hatta MacOs'ta bile oluşturabilirsin.

3. Uygulamalarını USB Bellek Üzerinden Çalıştır

Bilgisayarına herhangi bir uygulama indirdiğinde bunları yüklemek zorunda kalırsın. Ancak kurulum dosyasını uzun süre beklemek yerine uygulamaları çalıştırmak için direkt USB belleğini kullanabilirsiniz. En sevdiğin oyun ve taşınabilir uygulamalarını USB belleğine kopyalayabilir, daha sonra istediğin bir cihazda istediğin zaman çalıştırabilirsin. Ancak güvenlik konusunda her daim dikkatli olman gerekir. Çünkü uygulamaları kendi bilgisayarının dışında başka bir cihaz üzerinden USB bellek ile çalıştırman güvenlik açığı oluşturabilir. Ayrıca bu özelliğin taşınabilir uygulamalarda geçerli olmadığını da belirtmek gerekir.

4. Bilgisayarını USB Bellek ile Aç-Kapa

Tıpkı bir kapı gibi, bilgisayarını da fizikî bir anahtarla açıp kapatmaya ne dersin? Bunun için tek bir uygulamayı indirmen yeterli. Son zamanların en popüler ücretsiz uygulamalarından biri olan Predator, USB belleğini adeta bir erişim kontrol cihazına, yani anahtara dönüştürür. Böylece bilgisayarının yanından ayrılırken USB belleğini çıkarırsan bilgisayarında açtığın pencereler küçülür ve ekranın hemen kararır. Bilgisayarını açmak ve yeniden kullanmak için USB belleğini yeniden portlardan birine takman yeterli.

5. USB Bellekle Kablosuz Ağlara Hemen Bağlan

Bilgisayarında Windows işletim sistemi kullanılıyorsan istediğin kablosuz ağın adını, şifresini ve diğer bilgilerini USB belleğine yazabilirsin. Üstelik USB belleğini daha sonra farklı bilgisayarlarda da kullanırsan, aynı kablosuz ağın giriş bilgilerini yeniden yazmak zorunda kalmazsın. Eğer Xbox 360 kullanıyorsan, aynı şekilde Wi-Fi ağlarına bağlanırken de USB belleğini tercih edebilirsin.

Kullanmak istediğin kablosuz ağ bilgilerini USB bellek içerisinde depolamak için, ekranın sağ alt köşesinde yer alan kablosuz ağ sembolüne ve şu an bağlı olduğun ağın üzerine gelerek sağa tıklaman gerekir. Ardından "Özellikler" sekmesine tıklayarak "Bağlantılar" bölümüne bas ve ağ profilini USB flash diskine kopyalama seçeneğini kullan. En son "İleri" seçeneğine tıkladığında artık kablosuz ağ giriş bilgilerin USB belleğine kopyalanır. Başka bir bilgisayarda USB belleğini takarak kablosuz ağa bağlanmak istersen bellek içerisinde yer alan setupSNK.exe dosyasına çift tıklaman yeterli. Böylece seçtiğin ağa gerekli parola bilgilerini girmeden hemen bağlanabileceksin.

6. USB Belleği Taşınabilir Web Sunucusu Olarak Kullan

USB belleğini basit bir uygulama ile taşınabilir bir web sunucusu olarak kullanabilirsin. Özellikle bir web geliştiricisi isen Server2Go sayesinde web sunucunu anında çalıştırabilirsin. Üstelik herhangi bir yükleme yapmaya gerek kalmadan Apache, MySQL, Windows, Perl ve PHP desteğinden de faydalanabilirsin.

7. USB Bellek ile Yedeklemeni Gerçekleştir

USB belleğini birden fazla amaç için kullanıyorsan, içeriğini yedeklemek isteyebilirsin. Bunu gerçekleştirmenin en kolay yolu, Win32 Disk Imager kullanmaktır. USB belleğinin tamamen yedeğini almak için Win32 Disk Imager yükleyebilirsin.

USB

  1. USB bellek başka hangi platformlarda kullanılabilir?

Yakın bir tarihe kadar sadece bilgisayarlar üzerinde tercih edilen USB belleğini ayrıca televizyonda, playstation’da ve müzik çalarda da kullanabilirsin. Film, oyun ve müzik arşivini dilediğin her yere götürebilir, akıllı cihazlarda istediğin zaman çalıştırabilirsin.

  1. Farklı USB türleri nelerdir ve nerelerde kullanılır?

Son zamanlarda yeni kullanılmaya başlanan micro USB ve lighting bağlantı türüne sahip flash bellekleri, tablet ve akıllı telefonundan dosya aktarırken de kullanabilirsin.

  1. Kablosuz bağlantı sunan USB bellek türleri nasıl kullanılır?

Wireless özellikli USB bellek türleri ile kablosuz veri aktarımı yapabilir, yine wireless bağlantı ağı kullanan diğer cihazlar ile veri alışverişi gerçekleştirebilirsin.

  1. USB bellekler hangi işletim sistemlerinde kullanılabilir?

Marka ve modeline göre değişmekle birlikte USB bellekler Windows, Linux, Microsoft sürümleri ile iOS ve Android tabanlı yazılım sistemlerinde kullanılabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.