Kolonya Ve Dezenfektanın Fazla Kullanımı Sağlığa Zararlı Mıdır?

21-01-2021 09:59
Kolonya Ve Dezenfektanın Fazla Kullanımı Sağlığa Zararlı Mıdır?

Coronavirüs salgını sebebiyle bütün dünyada kimyasal ürün içeren maddeler ve dezenfektan kullanımı oldukça arttı. Ürünlerin aşırı kullanımı özellikle dermatolojik sağlık sorunlarını da gündeme getirdi.

Cilt Sağlığı İçin Öneriler

İçinde bulunduğumuz günlerde coronavirüs salgını sebebiyle en sık kullanılan kimyasallar, dezenfektan ve kolonyalardır. Ancak bunları kullanırken uzmanlar cilt sağlığının da tehdit altında olduğu uyarısında bulunuyor. Ellerin sabunla yıkanması kolonya kullanılması veya dezenfektan kullanılması coronavirüs salgınından korunmanın en önemli basamağıdır. Ancak sıklıkla kullandığımız sabun, kolonya ve dezenfektanlar ciltte dermatit denilen bir egzamaya sebep olur. Bunun en önemli belirtileri ciltte kuruma, kızarıklık ve kaşıntıdır. Aşırı sabun ve dezenfektan kullanılması sonucu cilt kurumaya maruz kalır ve dermatolojik hastalıklar görülür. Bilinçli ve önerilere uygun biçimde kullanılan kimyasallara rağmen ciltte oluşan kurumayı önlemek mümkündür.Kolonya ve el dezenfektanı kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar şunlardır;

·El temizliğinde kullanılan kolonya dezenfektan yerine çok fazla deterjan özelliği olmayan veya bebe şampuanı kullanılması cildi tahriş olmaktan korur, aynı zamanda nemlenmesini sağlar

·Kimyasalları dışarıda olduğunuz zamanlarda çok sık olmamak koşuluyla kullanabilirsiniz

·Gerek el sabunu ile ellerinizi yıkadığınız da gerekse dezenfektan ve kolonya kullandıktan sonra mutlaka ellerinizi nemlendirici bir krem kullanarak nemli kalmasını sağlamalısınız.

Coronavirüs salgını sonrasında kolonya ve kimyasal dezenfektan kullanımı çoğaldı. Bunun yanında el dezenfektan fiyatları konusundaki artış da dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca aşırı kolonya ve dezenfektan kullanımının beraberinde getirdiği ve sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan atopik dermatittir. Dezenfektan kullanımının en önemli sakıncalarından biri dezenfektan içinde bulunan kimyasalların güneş ışığınla birleştiğinde reaksiyona sebep olmasıdır. Özellikle ellerde leke oluşumunu arttıran alerjik reaksiyonlar ciltte kabuklanma kızarıklık ve kaşıntıya ya sebep olur. Kolonya ve dezenfektan kullanımı ev dışında olduğunuz zamanlarda tercih edilmeli ve aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Mümkün olduğu kadar sabun ve suyla ellerin yıkanması ve temizlenmesi tercih edilmelidir. El dezenfektan fiyatları konusundaki farklılık ve merdiven altı dezenfektan üretimi yapılması sağlığı tehdit eden bir başka sorunlardan biridir. Bir diğer dezenfektan ve kolonya kullanımındaki yanlışlardan biri de eller su ve sabunla yıkandıktan sonra yine dezenfektan ve kolonya kullanımıdır. Bu tamamen gereksiz ve tahrişe sebep olan durumlardan biridir.

sabun 

Pandemide Hijyen

Pandemiden korunmanın en önemli yollarından biri el hijyenidir. Virüsün sabuna dayanıksızlığı sebebiyle ellerin sabun ve su ile yıkanması var olan virüsü uzaklaştırır. Bu nedenle eller sık sık en az 20 saniye ovalanarak parmak araları dâhil bilekten aşağıya kadar yıkanmalıdır.Ardından eller mutlaka ya kişisel havlu ile ya da kâğıt havlu ile kurulanmalıdır. ancak su ve sabunun bulunmadığı durumlarda el dezenfektanı ve kolonya kullanılabilir. El dezenfektanı ve kolonya kullanırken hijyen için özellikle dışarı çıkarken ellerin yüzle teması tamamen kesilmeli, sosyal mesafenin 3 -4 adım aralıkla oluşturulması sağlanmalıdır. Bu önlem damla yoluyla bulaşan virüsün bulaşmasını önler. Dışarı çıkıldığında gitmek istediğiniz yer yürüme mesafesinde ise toplu taşıma aracını tercih etmeyiniz. Mümkünse yürüyerek gidilmelidir. Pandemi döneminde gribal enfeksiyona maruz kalınması durumunda mümkünse evde dahi maske kullanmaya özen gösterilmelidir. Sokağa çıkarken maske ihmal edilmemeli bunun için cerrahi maskeler kullanılmalı ve maske 4 saat sonra mutlaka değiştirilmelidir. Market alışverişlerinde eldiven kullanmak veya sık sık kolonya ve el dezenfektanı ile eller temizlenmelidir. Pişen gıdalarda virüs riski olmaz ancak marketten alınan sebze meyve ve diğer ürünlerin açık havada 2-3 saat bekletilmesi sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanması gerekir. Dışarıdan eve gelindiğinde kıyafetler hemen çıkartılmalı ve temizlenerek dezenfekte edilmelidir.

Nemlendirici Kremler

Pandemi döneminde dışarı çıkıldığında coronavirüs ajanına maruz kalırız. Günlük yaşamda kullanılan asansör, merdiven korkulukları, kapı kolları,yani ellerin dokunduğu her yerde enfeksiyon ajanı bulunabilir. Bu nedenle sıklıkla kullanılan dezenfektan, kolonya,sabun ve diğer temizlik maddeleri bu dönemde sık kullanıldıkları için dermatit ve alerjik reaksiyonlara maruz kalırsınız. Kullanılan sabun ve dezenfektanlar da kimyasal madde içermemesi sebebiyle özellikle ellerde aşırı kuruma çatlama ve alerjik reaksiyonlar görülür. En sık görülen dermatit adı verilen egzamadır. Özellikle dışarı çıkıldığında dikkat edilse bile birçok madde ile el teması olur. Bu nedenle dışarıda su ve sabun kullanılamayacağı için kimyasal dezenfektan veya kolonya kullanmak durumunda kalırsınız. Ellerde görülen kuruma ve çatlamaların yol açtığı egzamanın oluşmaması için mutlaka nemlendirici krem kullanılarak ellerin nemlendirilmesi gerekir. Evde kullanılan temizlik ürünlerine elle temas olmamalı ve bu durumda mutlaka eldiven kullanılmalıdır. Gerek evde gerek dışarıda su ve sabun hijyeni sonrasında veya kolonya, el dezenfektanı sonrasında mutlaka nemlendirici kremin günde 4-5 kez ellere sürülmesi ellerin sürekli nemli kalmasını sağlamak açısından önemlidir. Bunun yanında kullanılan dezenfektan mutlaka az kimyasal içermesine ve kokusuz olanların tercih edilmesine dikkat edilmelidir. kovid-19 salgınından korunmak için kullanılan el dezenfektanları ve kolonyalar mutlaka yanınızda çantanızda bulunmalı, ancak gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Satın alırken de en az kimyasal içeriğe sahip olanlar tercih edilmeli, boyalı ve kokulu olanlar alınmamalıdır. Alerjik reaksiyon ve egzamaya sebep olmamaları için ellerin günde birkaç kez mutlaka elle kremi ile nemlendirilmesi ve nemlendirici el kremlerinin de eczanelerden bilinen tercih edilen markalar olmasına özen gösterilmelidir. Ellerin nemlendirilmesinde kullanabileceğiniz en yoğun nemlendirici vazelindir.Vazelin ellerdeki kurumayı önlediği gibi alerjik reaksiyon ve egzama oluşmasına da engel olur. Yoğun nemlendirici özelliğine sahip olan vazelin aynı zamanda epidermisi onaran ve nemlendiren özelliği vardır. Nemlendirici özelliği uzun süre devam eden ürünlerden biridir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.