Home Ofis Çalışırken Dikkatinizin Dağılmaması için Taktikler

21-01-2021 10:07
Home Ofis Çalışırken Dikkatinizin Dağılmaması için Taktikler

2021’in ilk ayını bitirirken iş dünyası, evden çalışmaya geçişinin birinci yılını tamamlamaya yaklaşıyor. Çoğumuz için yeni bir dönem olan bu sistemin, avantajları kadar dezavantajlarıyla da tanışmış bulunduk. Sabah karanlığında geçen otobüs yolculukları yerini yataktan masaya yapılan yolculuklara bırakırken beraberinde getirdiği zorluklarla nasıl baş edeceğimizi çözmemiz lazım. İster kendi işinizi kurmuş olun ister bir şirkette çalışan olun, ev ortamında çalışmanın gerçekliği göründüğünden fazlasını içeriyor.

Kişisel hayatınızla profesyonel hayatınız arasındaki çizgi giderek bulanıklaşırken ikisini birbirinden ayrı tutma ihtiyacı daha da belirginleşiyor. Bu ihtiyaç her iki dünyanın da sağlıklı bir şekilde var olması için bir mecburiyet. Peki, home ofis çalışanları çalışma ortamlarında dikkat dağınıklığından kurtulmak ve işlerini en verimli bir şekilde planlamak için ne yapabilir?

Evden Çalışmanın Prensipleri

Çalışma Alanına Yer Açın

Her ne kadar evden işe giden yol çekilmez olabilse de iş için ayrılmış bu alanın iş ve kişisel hayatımızı ayıran en önemli çizgi olduğunu unutmayın. Karantina şartlarıyla beraber elimizden alınan bu imkan, evde kendimizin yaratmak zorunda olduğu bir ihtiyaç. Mümkünse fiziksel, mümkün değilse psikolojik olarak uyuduğumuz ve dinlediğimiz alandan ayrı çalışmaya da bir yer açmalıyız. Eğer evinizde buna uygun fazladan bir oda varsa bu odayı bir ofis olarak dekore etmek, ihtiyaç duyacağınız eşyaları buraya taşımak zor olmayacaktır. Bu çaba size içeri girdiğinizde dikkat dağıtıcı bütün uyarıcılardan uzak, yalnızca ve yalnızca yapacağınız işe ayrılmış bir alan sağlayacağından kendinizi işinize odaklayabileceksiniz.

Ancak, bunun için ayırabileceğiniz bir alan yoksa biraz daha yaratıcı tarafınıza güvenmek durumundasınız. İşinizle eviniz arasına bir duvar koyamıyorsanız, odayı bölecek bir perde ya da bitkilerden oluşan bir duvar da işinizi görecektir. Bu ve benzeri fiziksel bölmeler beyninizin iş ve eğlence zamanını ayırt edebilmesi için yardımcı olacak, mekân algınızla sizi sürekli bölen düşüncelerden uzak tutmaya yardımcı olacaktır.

Güneş Aydınlatır İçinizi

Gün daha aydınlanmamışken, otobüste işe giden insanların yüzünü hayal edin birkaç saniyeliğine. Evdeki ofis alanınızı yaratırken doğal ışığın motivasyon üzerindeki etkisini unutmayın. Beynimiz gece ve gündüz arasındaki ayrımın oldukça farkındadır ve ışığı, çalışma zamanının bir elçisi olarak kodlamıştır beynimize. Yaratacağınız alanın doğal ışığa sahip olması konsantrasyonunuzu artırırken enerjinizin yükselmesine yardımcı olacaktır ve ruh haliniz üzerinde pozitif bir etki bırakacaktır. Eğer alanınızın doğal bir ışık kaynağına erişimi yoksa, oda duvarlarını beyaza boyamak, beyaz perde kullanmak ya da odayı lambalarla aydınlatmakla beyninizi uyandırabilir ve odaklanması için kandırabilirsiniz.

güneş

Dikkat Dağılması için Bahaneler

Eğer home ofisiniz için bir oda ayıracak kadar şanslı değilseniz, gün içerisinde dikkatinizi dağıtacak etkenler her zaman olacaktır. Bu atıştırmalık isteyen çocuğunuzdan, sizinle oynamak isteyen evcil hayvanınıza kadar uzayan bir liste halinde sizi işinizi yapmaktan alıkoyan birçok etken olabilir. Evinizin içinden değilse dışarıdan içeriye gelen sokağın gürültüsü sizi işinizi yapmak yerine ‘’Allah’ım, neden ben?’’ diye sorgulatabilir. Konu dikkat dağınıklığını en aza indirgemeye geldiğinde ses sizin düşmanınız. İnşaatlarda kullanılan izolasyon kulaklıkları ya da gürültü engelleyici özelliği bulunan kulaklıklar hatta yüksek ses ile çalışan bir fanın bile çevreden gelen sesi engellemekte size yardımı dokunabilir.

Tabii ki, dikkat dağıtıcı etkenler yalnızca fiziksel dünyada değil, dijital dünyada da bulunur. Home ofiste çalışırken yaptığınız işi sürekli kontrol edecek birinin olmaması, kendinizi internetin uçsuz bucaksız yollarında kaybolmuş bulmanıza da neden olabilir. Dijital dünyanın getirdiği dikkat dağınıklığı nedenlerini yine dijital dünyadan çözümlerle ortadan kaldırabiliriz.

Projelerinize ve görevlerinize ayırdığınız vakti takip eden uygulamalar ile zaman yönetimini en üst düzeye taşıyabilirsiniz. Zaman, kısıtlı ve takibinizi yapmadığınızda da hızla bitebilen bir kaynak. İşinize ayırdığınız vakti takip ederek size zamandan tasarruf etmeniz, takımınızı daha iyi yönetmeniz ve daha iyi plan yapmanız için fırsat sağlayan uygulamaları internetten kolayca bulabilirsiniz.

İster çalışma vaktinizin ister dinlenme vaktinizin telefonunuza düşen bildirimlerle bölünmesini engellemek, işiniz ve kişisel vaktiniz arasındaki çizgiyi yeniden belirgin kılmak için tasarlanmış uygulamaları kullanmanızı öneririz. Bunun için bir uygulamaya gerek duymadan da hangi bildirimlerin sizin için önemli olduğuna karar vererek telefonunuzun ya da bilgisayarınızın ayarlarından düzenlemeler yapabilirsiniz.

Rahatlamadan Çalışma!

Her ne kadar yaratacağınız alana ayırabileceğiniz bütçe kısıtlı da olsa günümüzün önemli bir bölümünü harcayacağımız sandalyeler aslında önemli birer yatırım niteliğinde. Eğer bütün gün oturacağınız sandalyede kendinizi rahat hissetmiyorsanız yalnızca dikkatinizden değil, uzun dönemde bel ve sırt ağrılarından da muzdarip olabilirsiniz. Bu yüzden çalışacağınız alanı yaratırken rahat bir ofis sandalyesine bütçe ayırmaktan çekinmeyin.

Sonuç olarak hepimizin alışmaya çalıştığı bu yeni çalışma sisteminde avantajlarından yararlanırken, dezavantajlardan kaçınmak için yollar olduğunu da unutmayın. Pomodoro tekniği gibi insanın konsantrasyon kabiliyetini arttıracak birçok metot olduğunu bilmek ve size uygun olanı seçmek profesyonel dünyada sizi ileriye taşımakla kalmayacak, başardığınız ilerleme işinizle gurur duymanıza da yardımcı olacaktır. Kendi dünyanızdaki rolünüzü üstlenmek ve kendinizi bir adım ileriye taşımak gündelik hayatımızda yapacağımız birkaç küçük değişiklikle mümkün olabilir. Bunu geliştirmek sizin elinizde. Eğer siz de yeni oluşan bu iş dünyasının bir parçası olmaya kararlıysanız hayatınızda yapacağınız bu küçük değişiklikler sizin için birer fırsat niteliğinde olabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.