Hesap Makinesinin Fonksiyonları Nelerdir?
Matematik işlemlerinde, öğretildiği şekilde akıldan hesaplama yapabilmek insanlar için her zaman mümkün. Ne kadar sayıyı akılda tutup ne kadarıyla işlem yapabildiğine bağlı olarak bu kabiliyeti sınırlandırabilirsin. Peki, içinde birçok elektriksel devre, üzerinde tuşlar ve o pırıl pırıl kasasıyla masanın üzerinde duran hesap makinesine tüm bu bilgiler nasıl öğretiliyor? Bu makine, tüm o hesapları bir saniyeden kısa bir sürede nasıl yapabiliyor? En önemli soruysa şu olabilir: Bu cihaz başka neler yapabiliyor?
Hesap makinesinin tüm fonksiyonlarını bildiğin andan itibaren, dünyadaki tüm matematiksel işlemleri anında çözebileceğini biliyor musun? O zaman şimdi bir hesap makinesinin fonksiyonlarına bakmanın tam vakti!
Hesap Makinesi Nasıl Çalışır?
Hesap makineleri, mantık olarak bilgisayardan farksızdır. Yani, 1 ve 0’lar ile tüm karmaşık matematik işlemlerini gerçekleştirirler. Diyelim ki 2 ile 2’yi toplayacaksın. Doğal olarak öncelikle hesap makinesini açar ve "2” tuşuna basarsın. Bastığın tuşun hemen altında bir lastik ped bulunur ve tuş bu pedi sıkıştırır. Bu sıkışma, bir elektrik kablosuyla diğerinin temas etmesini sağlayarak elektrik iletimine olanak tanır. Elektrik, devre boyunca devam ederek transistörlere akar. Transistörler, iki konuma sahip elektrik anahtarlarıdır. Bu iki konum, 1 (açık) ve 0 (kapalı) olarak tanımlanır. Sen, 2 tuşuna bastığın anda gönderilen elektronlar, bir transistörü açarken diğerini kapatır. "2” için oluşturulmuş transistör konfigürasyonu "10” olur.
Ardından "+” tuşuna basarsın. Bu kez aynı elektrik akışı bu tuşun altından gerçekleşir. İlk giriş depolanır, toplama işlevi sinyallenir ve hesap makinesi yeni giriş yapmanı bekler. Tekrar "2” tuşuna bastığında, bu rakam da koda çevrilir. Son olarak "=” tuşuna basarsın. Bu tuş, önceden girilen tüm matematik ifadelerini yürütebilmek için gerekli komuttur ve hesap makinesi, komutları tamamlayarak elde ettiği sonucu ekranda göstermek için yeni bir sinyal gönderir. Daha karmaşık işlemlerin tamamı aynı şekilde gerçekleşir. Yine de sonucu çok kısa bir sürede görebilirsin, yeter ki hesap makinesinin pili bitmesin!
Daha kapsamlı hesaplamalar için aynı sistem kullanılsa da ara işlemlerin hızlı şekilde gerçekleşmesi için daha karmaşık bir iç sistem üretilir. Bu sistemde LCD ekran ve baskılı devre kartı bulunur. Tıpkı bir bilgisayar klavyesi kadar çok tuş olabileceği için, alt yapısındaki sinyali ileten devre kartı da o kadar karmaşık ve çok fonksiyonludur. Tüm bu işlemlerin hesap makinesindeki pil kullanımını artırabileceğini düşünebilirsin. Bu nedenle otomatik kapanma özelliği geliştirilmiştir. Bu özellik sayesinde 7 ile 9 dakikada hesap makinesi kapanır. Bazı modellerde, son yaptığın işlem kaydedilir ve sen makineyi tekrar açtığında kaldığın yerden devam edebilirsin.
Hesap Makinesi Çeşitleri Neler?
Hesap makinelerinin temelde 3 çeşidi bulunur. Mekanik hesap makineleri, şimdilerin nostaljik filmlerinde rastlayacağın modellerdendir. Başında bir siperlik ve kollarında kolluklarla çalışan, kalemi kulağının arkasına takan insanların tuşlarına basa basa hesap yapmaya çabaladığı ve üzerinden şeritler halinde kağıtlar çıkan o makineler... Artık bu türleri sadece antika dükkanlarında bulmak mümkündür.
Elektronik hesap makineleri birkaç modelden oluşur. Masa üstünde kullanılan büyük makineler genellikle bir elektrik fişine bağlı olarak çalışır. Ancak bu makineler de pratik kullanımda çok kullanışlı olmadığından tercih edilmez. Güneş enerjisi ile ya da pille çalışan hesap makineleri, genellikle online erişimi tercih etmeyen herkesin kullandığı ofis makineleridir. 4 işlem, yüzde hesaplama gibi fonksiyonları bulunur. Fiyat açısından da oldukça makul olan bu hesap makineleri, basit hesapları yapmak için idealdir. Hesaplama sonuçlarını hafızalarına alabilir, hafızadaki sonuçla yeni sonucu toplayabilir ya da yanlış tuşa basarsan hepsini silebilirler. Ve her nasılsa o hafızaya alma ve hafızadan silme tuşları sürekli "yer değiştirir”!
Bilimsel hesap makineleri, en fonksiyonlu hesap makinesi çeşitlerinden oluşur. Özellikle matematik, fizik, kimya, mühendislik, istatistik gibi yüksek matematik gerektiren işlerde çalışan kişilerin olmazsa olmazıdır. Bu tür makinelerin ekranları iki ya da daha fazla satırdan oluşur. Eğer grafiklere ihtiyacın yoksa, orta düzey bilimsel hesap makineleri işini görebilir. İyi bir bilimsel hesap makinesinde, 16 basamaktan oluşan hesaplama kabiliyeti ve yaklaşık 250 fonksiyon bulunur. Bu fonksiyonların arasında trigonometrik işlemler, diferansiyel, integral, fonksiyon dönüşüm hesaplamaları ile istatistikteki standart sapma ve lineer regresyon işlemlerini kolaylıkla yapabilirsin. Kimi makineler, çok daha yüksek mühendislik işlemlerini yapabilecek şekilde üretilmiştir, büyük LCD ekranlarında yapılan işlemleri tüm detayları, grafikleri ile görebilirsin. Bu makineler, mühendislik hesap makinesi olarak sınıflandırılır.
Grafik Çizen Hesap Makineleri
Grafik çizme fonksiyonlarına sahip hesap makinelerinde bir LCD ekran görebilirsin. Bu hesap makinesi modelleri ile fonksiyonel grafik işlemlerini, çok sayıda parametrik ve / veya kutupsal ifadeyi ve yinelenen sekansları anında gerçekleştirebilirsin. Ayrıca, gerçek veri toplama ve analizini işleyen yetkinlikler, etkileşimli geometri gibi konuları da içeren birçok uygulamayı da hafızasında barındırır ve sen istediğinde kullanıma açar. Burada kurguladığın işlemlerin tüm verilerini bilgisayarına bir USB yardımı ile ya da bilgisayarından hesap makinesine aktarabilirsin. Bazı hesap makinelerinin dokunmatik ekranları vardır ve bu, işlemler arasındaki geçişte çok büyük kolaylık ve vakit kazancı demektir. Bu tip hesap makinelerinde CAS olarak kısaltılmış "computer algebra system”, yani bilgisayarlı cebir sistemi bulunur.
Tüm işleri bir anda yapabilecek bir hesap makinesi yerine sadece grafiklere yardımcı olabilecek bir makine istersen, CAS sistemler yerine daha düşük sistemlere yönelebilirsin. Üç boyutlu renkli grafik çizen ya da renksiz grafik çizen birçok hesap makinesi modeli bulunur. Yüksek mühendislik konularını içermeyen, grafiksel çözümlere ihtiyaç duymayanlar için geliştirilmiş daha düşük hesap makinesi modellerinde de cebir, geometri, hesap ve istatistik problemlerini çözebilirsin. Makine, üst düzey matematik ve fen işlevselliği konusunda da sana bir miktar yardımcı olacaktır. Grafikleri çizmek sana kalır. MultiView işlevli ekrana sahip markalarda, ekranda aynı anda birkaç hesaplama görebilirsin. Böylelikle işlemlerde yerini kaybetmemiş olursun. Sürekli kullanabilmek için ikili şarj sistemi olanları tercih edebilirsin. Bu hesap makineleri öğrenciler için biçilmiş kaftandır; kolaylıkla taşınabilir ve profili incedir.
- Satın aldığın hesap makinesinin tüm fonksiyonlarını nasıl öğrenebilirsin?
Kullanım kılavuzunu okuyabilirsin. Makinenin fonksiyonlarını, benzer makineleri kullanan kişilerden öğrenmen de mümkündür. Bunun yanı sıra, bilinen en eski yöntem olan "yap-boz-tekrar yap” yöntemi ile minik bir keşif yolculuğuna çıkabilirsin. Ancak bu tip keşifler, senin hayal ettiğin ya da yapabildiğin sınıra kadar ilerleyebilir ve hesap makinenin birçok fonksiyonunu fark edemeyebilirsin. Bu nedenle kullanım kılavuzu her zaman işe yarar.
- Hesap makinesi gerekli mi?
Öğrencilerin matematiksel işlemleri gerçekleştirirken tembelleştiğini düşünen birçok kurum, hesap makinesinin kullanımını yasaklar. Hesap makinesi ile yapılabilecek işlemlerin akıldan yapılması her zaman doğru sonuç vermeyebilir. İşlemleri hesap makinesi ile yapmak, öğrenmeyi ve düşünmeyi geliştirir. Daha önceki jenerasyonların hesap makinesi kullanmama nedeni, bu kadar çok fonksiyonlu işlemi gerçekleştirebilecek hesap makinelerinin henüz bulunmamış olmasıdır.
- Hangi model hesap makinesini almalısın?
Öncelikle makineyi kullanma amacını belirlemen gerekir. Üniversite öğrencisi isen, okulda izin verilen standartlarda bir makine kullanabilirsin. Eğer okul tarafından herhangi bir standardizasyon belirlenmediyse, ne kadar fonksiyonlu bir makineye ihtiyacın olduğuna bağlı olarak seçeceğin model değişecektir. Detaylı bilgiyi, üst sınıflardan ya da danışmanlarından öğrenebilirsin.
- Hesap makineleri yanlışlık yapabilir mi?
Bu sorunun yanıtı tam olarak "hayır” değil; ancak tam olarak da "evet” de değildir. Hesap makineleri yüzde yüz doğru yanıt vermez. Belli bir doğruluk düzeyine kadar yanıt verecek şekilde tasarlanır. Bazı hesap makineleri diğerlerinden daha yüksek hassasiyete sahiptir. Bilimsel hesap makinelerinde bu hassasiyet çok daha fazladır.