Hem Sakinleştiren Hem Zayıflatan İçecek: Yeşil Çay

20-01-2021 15:58
Hem Sakinleştiren Hem Zayıflatan İçecek: Yeşil Çay

Yeşil çay; beden sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle sıkça tüketilmektedir. Günümüzde pek çok kişi tarafından içilen yeşil çay en çok zayıflamak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Sayısız faydaları yanında yeşil çay aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür. Vücudumuzda biriken ödemin atılmasına yardımcı olur. En çok bilinen başka bir özelliği de stresle mücadele etmesidir. Bu çay sakinleştiren çay olarak da bilinir.

Yeşil Çayın Sağlığa Etkisi

Yeşil çay, taşıdığı polifenol yapıdaki (kateşin, flavonoller) kafein, teanin (amino asit) gibi önemli maddelerle sağlığımız üzerinde olumlu etkileri ile bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Yeşil Çay; çay bitkisinin tomurcukları ve bu tomurcukların altındaki 2-3 yaprağın toplanıp kurutulması ile elde edilir. Uygun miktarlarda tüketildiğinde antioksidan maddelerin vücudumuza alınmasına yardımcı olur. Bilimsel deneyler sonucunda yeşil çay içmenin beynin performans artırıcı etkisini desteklediği, öğrenme hızını ve hafızayı geliştirdiği tespit edilmiştir. Bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarından biri de dişler üzerinedir. Günde 2 fincan yeşil çay içmenin diş kayıplarını azalttığı, diş etlerini güçlendirdiği söyleniyor. Yeşil çayın bir başka olumlu etkisi de fazla kilolar üzerinde kendini gösteriyor. Aynı zamanda zayıflatan içecek de denen bu çay obez yetişkinler üzerinde yapılan deneylerde özelikle karın bölgesi yağlarında etkili olduğu tespit edilmiş. Zararlı Ultraviole ışınlarının sebep olduğu DNA hasarlarının onarılmasına yardımcı olarak, cilt kanseri riskini azalttığı biliniyor. Kemik yoğunluğunu üzerindeki olumlu etkileri yanında Parkinson gibi bazı nörolojik hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.

Bitki Çayı Çeşitleri

Binlerce yıldır sağlık kaynağı olarak kullanılan bitki çayları, farklı fayda ve etkileri ile doğanın bizlere sunduğu armağanlardan biridir. Alternatif tıp uygulamalarının gelişmesiyle bitki çayları hem ekonomik oluşları hem kolay ulaşılabilirlikleri hem de hazırlanmasındaki pratiklikleri nedeniyle pek çok kişi tarafından tercih ediliyor.

Bitki çayı çeşitlerini kök bitki çayları, yaprak bitki çayları ve çiçek bitki çayları olarak üç ana grup içinde toplayabiliriz.

·Yaprak Çaylar: Siyah çay, yeşil çay, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, kekik, defne gibi yaprakların demlenmesi ile elde edilen yaprak çaylar oldukça faydalıdır. Bu çaylar tek başına hazırlandığı gibi birbirleriyle karıştırılarak da kullanılabilir.

·Kök Çaylar: Zencefil, meyan kökü, ginseng kökü ve zerdeçal gibi genellikle sert bitki köklerinin sıcak suda kaynatılması ile elde edilen çaylar daha çok kış mevsiminde diğer bitkilerle karıştırılarak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve soğuk algınlığını gidermek için kullanılır.

·Çiçek Çaylar: Yasemin çayı, ekinezya, papatya, ıhlamur ve nar çiçeği çayı gibi farklı aromalara sahip olan çiçek özlü çaylar gevşetici ve rahatlatıcı etkileri sebebiyle sıkça kullanılır.

yeşil çay

En Etkili Yağ Yakan Çaylar

Dikkatle kullanılması gereken bitki çayları arasında yağ yakıcı özelliği nedeniyle öne çıkan çayları inceleyecek olursak her biri farklı özelliklere sahip çaylardan en etkililerini şöyle sıralayabiliriz. 

·Yeşil Çay: Yeşil çay; içeriğindeki pek çok faydalı etken madde ile diyet yaparken yağ yakımını hızlandıran çaylar arasında yer alıyor. Metabolizma hızını da arttırması ile oldukça yararlı olan yeşil çay, içerisinde kafein bulundurduğu için tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor.

·Beyaz Çay: Beyaz çay, kilo vermeye yardımcı çaylar arasında özellikleri nedeniyle ilk sıralarda yer alıyor. İçerdiği vitaminler ile yağ yakımına yardımcı olan beyaz çay; bağışıklık sistemine katkı sağlarken yüksek kolesterol, hipertansiyon, kanser, cilt sağlığı gibi birçok alanda sağlığımızı korumaya destek oluyor. Ülkemizde henüz çok popüler olmasa da kilo vermek isteyenler tarafından özellikle tercih ediliyor. Yağ yakımı üzerinde etkili olan beyaz çay vücudun yağlanmasına da engel oluyor. 

·Mate Çayı: Son günlerde ismini oldukça sık duyduğumuz Mate çayı, adını içinde bulunan maddeden alır. Mateine metabolizma düzenleyicisi olduğu kadar vücut ısısını da yükselten etkisiyle daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Mate çayı; tokluk hissini uzun süre korur. Bu nedenle diyet yapanların gözdesi durumundadır. Aynı zamanda stres ve uykusuzluğa da iyi gelen Mate çayı antioksidan bakımından hayli zengindir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında da kullanılabiliyor. 

·Zencefil Çayı: Metabolizma hızlandırıcı etkisi olan zencefil aynı zamanda toksinlerin de atılmasına destek oluyor. Ödem atımını sağlayan zencefil, çay olarak içmenin dışında diğer besin maddeleri ile birlikte karıştırarak da kullanabiliyor. Vücut yağlarıyla savaşan en iyi çaylardan biri olan zencefil çayı, sindirimin kolaylaştırılmasına da yardımcı olurken mide bulantısı için de faydalıdır.

·Biberiye Çayı: Yağ yakma özelliği bakımından önemli bitki çaylarından biri olan biberiye çayı özellikle diyet yapanların en fazla tercih ettiği çaylardan biridir. Antioksidan özelliği sağlık açısından ve sağlıklı diyet yapanlara önerilen çaylardan biridir. Sindirim sistemi üzerinde oluşturduğu olumlu etkilerin yanı sıra, bağışıklık sistemini de destekler. Hoş aromasıyla birlikte boşaltım sistemine de etki ettiğinden kilo verme sürecini hızlandırır.

Ödem Atan Çaylar

Ödem, vücudun olması gerekenden fazla suyu tutmasıdır. Bitki çaylarından faydalanarak bu şişliklerden kurtulmamız mümkün. Elmalı limonlu çay, naneli ıhlamurlu çay, soğuk salatalık çayı, karahindiba çayı, elmalı ada çayı, zencefil çayı, karanfil çayı içerek ödem atmamız kolaylaşır.

Yeşil Çay Nasıl Demlenir?

Bir bardak kaynamış suya bir yemek kaşığı yeşil çayı ilave edin. Tercihe göre içerisine çubuk tarçın ve limonu ilave ederek çayınızı hazırlayın. Yeşil çayın günlük maksimum alım miktarı 2-3 bardaktan fazla olmamalıdır. Kronik hastalıkları olan kişilerin ve gebelerin yeşil çayı dikkatli tüketmesi gerekir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.