Hangi Boya Kalemi ile Hangi Resim Çizilir?
Boya kalemleri, çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de yaratıcılığını pekiştirir ve çeşitli resimlerle bunu desteklemelerini sağlar. Hem bir kalem hem de âdeta bir fırça gibi kullanıldığı için işlevsel bir özellik sunan boya kalemleri, kalitesine ve pigment oranına göre değişik özelliklere sahiptir.
Boya Kalemi Çeşitleri
Piyasada farklı resimler yapabilmek için kullanılan pek çok boya kalemi mevcuttur. İçerdikleri boyanın türüne bağlı olarak farklı isimlerle adlandırılırlar. Yoğun bir pigment çekirdeği ile ahşabın birleşiminden üretilenlere kuru boya kalemleri adı verilir. Etrafına koruyucu kılıf sarılan kuru boya kalemleri, her türlü boyama aktivitesinde tercih edilen kolay kullanımlı kalemlerdir. Siyah-beyaz portre çiziminde kullanılan kurşun kalem çeşitleri ise kil ve grafit karışımından elde edilir. Bu tür kalemlerin renkli olanları boya pigmentleri, balmumu, bağlayıcı maddeler ile birtakım katkı maddelerinin birleşiminden oluşur.
İlk bakışta kuru boya gibi görünmesine rağmen yüksek renk pigmentlerine sahip olan boya kalemlerinden bazıları, su ya da yağ bazlı olabilir. Su bazlı olanlar, tıpkı sulu boya gibi sulandırılarak kullanılır. Yağ bazlı olanlar ise suya ihtiyaç duymadan, kağıt üzerinde canlı renkler sunan boya kalemleridir.
Sanatçı kalemi olarak da adlandırılan bazı kuru boya kalemleri de vardır. Bunlar, öğrenci kuru boya kalemlerine göre daha yoğun ve kaliteli pigment seviyesine sahiptir. Profesyonel boya kalemi olarak adlandırılan bu türler, ışığa maruz kalan pigmentin özgün rengini koruma özelliği olarak bilinen ışığa dayanıklılık sunar. Ayrıca kırılma, suya karşı direnç ve çekirdek dayanıklılığı da sunduğundan, kalite bakımından yüksek seviyeli boya kalemleridir. Sanat öğrencilerinin kullanımı için üretilen boya kalemleri ise nispeten daha uygun fiyatlı, düşük kaliteli ve ışık dayanıklılığı daha düşük olanlardır.
Boyama Kalemlerinin Sertlik Seviyeleri
Resim yaparken kullanılacak boya renkleri kadar boya kalemlerinin de sertlik derecesi belirlenmelidir. Yumuşak boya kalemleri olarak bilinen B sınıfı kalemler, daha çok koyu renklerin elde edilmesi aşamasında kullanılır. Diğer bir deyişle, boya kaleminin sertlik derecesi ne kadar az olursa yani kalem ne denli yumuşak özellik sunarsa, kağıt üzerindeki renk de o kadar koyu olur. Bu açıdan değerlendirildiğinde B sınıfı kalemler, koyu renkler kullanılması gereken resimlerde ideal seçenek olabilir. Kurşun uçların çevresinin mekanik malzemelerle sarıldığı teknik resim boya kalemleri de farklı sertlik seviyesine sahiptir. Bu tür kalemler özellikle mimarlık, tasarım, grafik tasarım gibi alanlarda teknik resim çizilecekse tercih edilir.
Boya kalemlerinin en yüksek derecesi 9'dur ve yanına B veya H harfi eklenerek özel sembollerle adlandırılır. Örneğin, H grubu boya kalemleri sertlik seviyesi yüksek olan kalemlerdir. 4H ile 9H arasında değere sahip olanlar, eskiz çiziminde kullanılan kalemlerdir. 3H, 2H, H, HB, B değerine sahip olan kalemler ise orta sertliktedir. Resim çizmeye yeni başlayan kişiler, bu tür kalemleri tercih edebilir. En yumuşak uçlu boya kalemleri ise 2B ile 7B arasındaki değere sahip olanlardır. Özellikle 2B kalemler en yumuşak boya kalemleri arasında olduğundan, en ideal sonucu almak için kullanılır. Bu tür kalemler, tek bir noktadan bakıldığında görüş alanına giren tüm varlıkların yer aldığı peyzaj resimlerinde ve karakalem resimlerinde son derece ideal kullanım sunar.
En eski resim türlerinden biri olarak bilinen suluboya resimler, yaratıcılığı ifade etmekte tercih edilen resim biçimidir. Kullanımı biraz daha emek isteyen sulu boyalar yerine tercih edilen sulu boya kalemler, daha uygun fiyatlı olmasının yanı sıra pratik kullanım sunduğu için sıklıkla tercih edilir. Toksik olmayan formülleri ve su bazlı olmaları sayesinde ideal seçim sunan bu tür kalemler, resme yeni başlayanlar ile çocuklara resim öğretirken yetişkinler için de idealdir. Şeffaf renk özelliğine sahip olan sulu boya kalemleri ile manzara resimleri, portreler ve natürmort resimler çizilebilir. Çizgi filmler hazırlanırken karakterlerin betimlenmesinde ve anime çizimlerinde de sulu boya kalemleri tercih edilir.
Suda çözünen kalemler olarak da bilinen sulu boya kalemleri ile resim yaparken nemli fırçalara ihtiyaç duyulur. Özellikle renklerin homojen şekilde dağıtılması aşamasında nemli fırçalar tercih edilir. Bu tür kalemler, aynı zamanda standart kuru boya kalemleri gibi de kullanılabilir. Bu nedenle pek çok kişi, ilk çizimlerini yaparken veya eskiz resimler çizerken sulu boya kalemlerinden yardım alır.
Sulu boya kalemleri ile çizilen resimlerin kalitesini korumak için kullanılan kağıdın türüne, ağırlığına, dokusuna ve kalitesine de önem vermek gerekir. Çünkü sulu boya kalemleri kağıt üzerine nemli fırça ile dağıtıldığında canlı ve yoğun renk verirken kuruduğunda dağılan renkler solgun hale gelebilir. Bu nedenle kullanılan teknikte, renk yoğunluğunun artırılması kadar kağıdın özellikleri de göz önüne alınmalıdır. Solgun ve canlı renklerin kombinasyonunun ideal şekilde yapıldığı janr türü resimlerde, sulu boya kalemleri ve nemli fırça kullanılır.
Sulu boya kalemleri, resim çizerken hızla kuruduğu için pratiktir. Ayrıca çeşitli renkteki mürekkep ve grafitlerle de birleştirilebildiğinden, inşaat ve konstrüksiyon gibi teknik resimlerde renklendirme aşamasında ideal sonuçlar ortaya koyar. Özellikle manzara resimlerinde sulu boya kalemleri kullanıldığında, akrilik boya renkleri ile kombine edilebilir.
Saf pigmentten üretildiği için en çok tercih edilen boya kalemlerinin başında pastel boyalar gelir. Yumuşak, yağlı, sert ve kalem şeklinde olmak üzere 4 farklı formda bulunur. Pastelin sert veya yumuşak özellikte olması, pigment bağlayıcı maddenin miktarındaki değişim ile ilgilidir. Buna göre, daha yumuşak pastel boya kalemlerinde daha fazla pigment, ancak daha az bağlayıcı madde bulunur. Sert pastel boya kalemlerinde ise daha fazla bağlayıcı, daha az pigment vardır. Sert pastel boya kalemleri, hayal gücünün kağıt üzerine aktarıldığı ve keskin renk geçişlerinin yer aldığı soyut resimlerde kullanılabilir.
Pastel boya kalemleri, toz formunda bulunan malzemenin su ve tebeşir ile karıştırılmasıyla elde edilen özel bir hamurdur. Toz şeklindeki pastel boya kalemleri, manzara resimlerinde doğal renklerin elde edilmesi sırasında kullanılır. Buna karşın, zemin üzerine güçlü şekilde tutunan ve dökülmeyen yağlı pastel boya kalemleri ise profesyonel enteriyör resimlerde gölgelendirme ile ışık çalışmalarında kullanılır.
Boya Kalemi Fiyatları
Çizilecek resme göre tercih edilen boya kalemleri seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk şey, kağıdın dokusu ve sertliğine göre kalem seçimi yapmaktır. Ayrıca resmin kalitesini ortaya çıkarmak, zengin renk çeşitliliği ile canlılık sunmak için boya kalemlerinin kaliteli olmasına da özen göstermek gerekir.
Boya kalemi modeli, ürün özelliği, markası ve adedine göre boya fiyatlarıda değişiklik gösterir. Ürün seçimi yapılırken ayrıca isteğe bağlı olarak altılı, on ikili ve yirmi dörtlü paketlerden biri de tercih edilebilir. Boya kalemi sayısı arttıkça, kullanılabilecek renk tonları ve ara renkler de artacağından, fazla detay gerektiren resimlerde daha çok sayıdaki paketler satın alınmalıdır.
1. Profesyonel resim sanatçıları için başka hangi boya kalemleri idealdir?
Ressam, çizer, sanat öğretmeni ve grafik sanatçılar için ayrıca metalik boya kalemleri de mevcuttur.
2. Boya kalemleri ile yapılabilecek özel çalışmalar nelerdir?
Boya kalemlerinin kombinasyonu ile yapılabilecek özel çalışmalar arasında tonlama, derecelendirme ve mixed-media art teknikleri sayılabilir.
3. Yazma ve süsleme için kullanılan boya kalemleri hangileridir?
Resim dışında özel kağıtlara süsleme ve kaligrafi için kullanılan, içerisinde boyaya benzeyen pigment mürekkep taşıyan, tam örtücü boya kalemleri de mevcuttur.
4. İyi bir boya kaleminin temel özellikleri neler olmalıdır?
İyi bir boya kaleminin suya dayanıklı, pürüzsüz, maksimum örtücü, yüksek pigmentli ve ışık haslığı yüksek standartlarda olması gerekir.