Çocukların Vazgeçilmezi Oyun Hamurları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

24-11-2020 09:44
Çocukların Vazgeçilmezi Oyun Hamurları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Oyun hamuru, çocukların gelişimine katkı sağlayan eğlendirici ve aynı zamanda öğretici bir oyun aracıdır. Çocuklar oyun hamuru ile oynarken yaptıkları sıkma, çekme ve şekil verme gibi hareketler sayesinde el kaslarını ve ince motor becerilerini geliştirebilir. Hatta, oyun hamuru aktivitesi için bazı ekstra araçlar ve oyuncaklar eklersen, çocuğunun hayal gücünü ve üretkenliğini inanılmaz derecede geliştirdiğine şahit olabilirsin.

Oyun Hamuru Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bütün oyuncaklarda olduğu gibi, oyun hamuru satın alırken de çocuğunun sağlığını ön planda tutmalısın. Bu yüzden oyun hamuru seti seçerken aşağıdaki noktalara mutlaka dikkat etmelisin:

  • Oyun hamuru seçerken öncelikle dikkat etmen gereken nokta, hamurun üretildiği malzemelerin kimyasal içermemesi olmalıdır.
  • Normalden çok daha ucuz olan kalitesiz oyun hamurlarından uzak durmalısın.
  • Oyun hamuru seçimi yaparken çocuğunun yaşına uygun olmasına dikkat etmelisin.
  • İdeal bir oyun hamurunun yumuşak olması kadar ele yapışmaması da çok önemlidir. Mümkün olduğu kadar bu tarz ürünler sunan markaları tercih etmen işini oldukça kolaylaştırır.

Oyun Hamuru Aktiviteleri ve Uygun Malzemeler

Oyun hamuru elle şekil verilerek oynanabilen keyifli bir oyuncak olsa da, ilave malzemelerle daha eğlenceli oyunlar kurulabilir. Örneğin, çocuğunun oyun hamuruna şekil vermesi için dondurma çubukları, kurabiye kalıpları, plastik bıçaklar, çatallar ve oklava gibi malzemelerle oyunlarını daha renkli hale getirebilirsin. Çocuğunun üretkenliğini geliştirmek amacıyla plastik hayvanlar, oyuncak arabalar, çubuklar, deniz kabukları gibi doğal nesneler ve kek kalıpları gibi malzemeleri kullanmasını sağlayabilirsin. Oyun hamuru hemen her yerde oynanabilen bir oyuncaktır. Fakat çocuğun oyundan daha fazla keyif alması için masada oynaması daha doğru bir tercih olur.

Çocuklar, oyun hamuru ile ilk tanıştıklarında nasıl oynayacaklarını tam olarak keşfedemeyebilirler. Bu yüzden, çocukla oynarken ona ilk önce oyun hamurunu nasıl yuvarlayacağını, sündüreceğini ve düzleştireceğini göstermelisin. Oyun esnasında, oyun hamurunun ona eğlenceli gelip gelmediği ile ilgili sohbet edebilirsin. Bu esnada onun hayal gücünü açığa çıkarabilecek, kendi yaşına uygun fikirler üretmesine yardımcı olabilirsin. Örneğin, çatal, oklava, deniz kabuğu, araba ve diğer şekillerin kalıplarını kullanarak birbirinden farklı hamur oyuncak yaparken ona eşlik edebilirsin. Pişirme malzemeleri ve oklava yardımıyla birlikte pasta, kurabiye ve kek gibi yiyecek şekilleri yapmasını teşvik edebilirsin. Ayrıca çocuğunun hayalinde bir çiftlik canlandırmasını sağlayarak, hayvan ve ağaç gibi figürlerin kalıplarını kullanarak bu hayali gerçekleştirmesine destek olabilirsin.

Oyun Hamuru Ev

Oyun Hamuru ile Oynamanın Çocuk Gelişimine Faydaları

Çocukların küçük yaşlarda oyun hamuru ile oynamaları, onların gelişimleri için pek çok açıdan faydalıdır. Özellikle 2-7 yaş arası çocuk gelişiminde etkili olan oyun hamurlarının faydaları aşağıdaki gibi açıklanabilir:

İnce Motor Gelişimi Sağlar

Oyun hamurunun pratik olarak şekillendirilme özellikleri, çocukların araştırma ve keşif becerilerini eğlenceli bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olur. Oyun hamuru sayesinde çocukların el kasları ve koordinasyonu gelişir, buna bağlı olarak kalem ve makas tutmayı daha iyi öğrenirler. Oyun hamurları basit, dokunsal oyunların bir parçası olarak ezilebilir, sıkıştırılabilir, yuvarlanabilir, düzleştirilebilir, kesilebilir ve kolayca parçalanabilir. Bu farklı eylemlerin her biri, çocuğun el-göz koordinasyonu ve genel konsantrasyonu ile birlikte ince motor gelişimine sıra dışı bir şekilde yardımcı olur. Oyun hamuru ile oynarken kullanılan oyuncaklar, çocukların daha üretken düşünmesine ve farklı oyunlar için yeni fikirler ortaya koymasına yardımcı olur.

Oyun hamuru oynarken kullanılan yiyecek kalıp ve diğer şekiller öğrenme baskısı olmaksızın çocukların doğal bir şekilde pişirme, eşleştirme ve sayma gibi becerilerini geliştirir. Ayrıca oyun hamuru ile birlikte oynamak amacıyla doğaya ait malzemeler de kullanabilirsin. Bu malzemeler çocukların dokunma ve koku alma gibi duyusal açıdan daha fazla deneyim yaşamasına ve dış dünyayla farklı etkileşimlere girmesine yardımcı olur. Örneğin, çocuklarla ağaç yapraklarını ve otları kullanarak oyun hamurundan makarna ve pizza gibi yiyecekler yapmayı tecrübe etmek oldukça keyiflidir ve faydalı bir aktivite olabilir.

Çocukları Sakinleştirir

Oyun hamurunu sıkmak çocukların sakinleşmesine yardımcı olur. Oyun hamuru ile oynamak çocuklardaki gerginliği azaltmaya, fazla enerjilerini atmaya, daha iyi odaklanmalarına ve duygularını kolay bir şekilde ifade etmelerine yardımcı olur.

Üretkenliği Teşvik Eder

Rengarenk oyun hamurları çocukların hayal gücünü kullanarak sıra dışı tasarımlar yapmalarını sağlar. Farklı bir şeyler ortaya koymak çocukların öz güven kazanmalarına ve daha üretken olmalarına yardımcı olur.

El ve Göz Koordinasyonunu Geliştirir

Oyun hamuru ile oklava, kurabiye kalıbı ve kesme aleti gibi malzemeler mutlaka kullanılır. Çeşitli boyutlardaki bu malzemeleri söküp takmak, birbirlerine uydurmaya çalışmak ve keserek yeni şekiller vermek çocukların el ve göz koordinasyonunu geliştirir.

Sosyal Becerileri Geliştirir

Küçük çocuklar duygularını ifade etmekte zorlanabilir. Oyun hamuruyla oynayan çocukların sosyal becerileri önemli ölçüde gelişir. Çünkü seninle veya diğer çocuklarla oyun oynarken çocuğun konuşma, şarkı söyleme ve iletişim becerileri artar.

Okuryazarlığı ve Matematiksel Becerileri Destekler

Çocukların özellikle okuma veya matematik gibi zor konuları öğrenmeye ilgi duymasını sağlamak zordur. Fakat oyun hamuru ile oynayan çocukların harf, sayı ve geometrik şekilleri daha kolay öğrendiklerini rahatlıkla fark edebilirsin.

Teknoloji Bağımlılığından Korur

Günümüzün teknoloji odaklı dünyasında, çocukların televizyon, cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi elektronik cihazları kullanma oranı oldukça yüksektir. Çocuğun bütün gün elektronik cihazlar karşısında oturmasına izin vermek yerine, onu oyun hamuru ile meşgul edebilirsin. Böylece onu daha uzun süre oyun oynamaya teşvik etmek teknoloji bağımlısı olmasını önler.

Ev Yapımı Oyun Hamuru Tarifleri

Çocuğun için daha güvenilir olacağını düşünüyorsan ev yapımı oyun hamuru tarifleri deneyebilirsin.

1'inci Yöntem:

• Malzemeler:

  • 2 su bardağı sade un
  • 4 yemek kaşığı krema
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı tuz
  • Gıda boyası
  • 2 su bardağı su

• Yapılışı:

Bütün malzemeleri bir tencereye koyup orta ateşte yaklaşık 5 dakika karıştır.

2'nci Yöntem:

Bu yöntemle tuzsuz bir oyun hamuru elde edebilirsin. Ayrıca hazırlaması daha kolaydır.

• Malzemeler:

  • 2 su bardağı sade un
  • Yarım fincan sıvı yağ
  • Gıda boyası
  • Su

• Yapılışı:

Yağı ve unu karıştırıp üzerine gıda boyası ekle. Sonra da istediğin kıvamı elde edene kadar suyla yavaşça karıştır.

Oyun Hamuru Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

1.Oyun hamuru oynamak için en uygun yaş aralığı kaçtır?

Oyun hamuru için en erken başlangıç yaşı 2 olabilir. 2-7 arası ise oyun hamuru ile oynamak için oldukça idealdir.

2.Oyun hamurunun kullanım ömrü ne kadardır?

Oyun hamurunun doğru koşullarda saklandığı zaman ömrü uzar. Kapalı saklama kapılarında ve serin ortamda saklanan oyun hamuru yaklaşık 1-2 yıl dayanabilir.

3.Oyun hamuru lekeleri kolay çıkar mı?

Oyun hamuru lekeleri ılık su ve bir bez yardımıyla kolayca çıkarılabilir.

4.Evde yapılan oyun hamurları çocuklar için zararlı mıdır?

Hayır, hatta bu oyun hamurları yanlışlıkla yenildiğinde de sorun çıkarmaz. Sadece aşırı tuzlu olduğu için çocukların ağzına atmaması konusunda dikkat edilmelidir.

Gördüğün gibi, oyun hamurları çocuklar için en faydalı oyuncaklardan biridir. Sen de çocuğunla oynamak için rengarenk oyun hamurlarına öncelik verebilirsin.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.