Çocukların En Sevdiği Boya Kalemleri: Pastel Boya Çeşitleri
Pastel boya canlı ve kadifemsi görünüşü ile her zaman göz alıcı olmuştur. İyi bir pastel boya çalışması çıkartmak içinse doğru malzeme ve teknik çok önemlidir. Kullanacağınız kâğıt ile kullanacağınız pastel boyanın çeşidi uyumlu olmalıdır ve kullandığınız boya çeşidiyle de uyumlu bir teknik kullanmak zorundasınızdır. Aslında kolay görünse de birçok kilit noktası olan pastel boyalar içine girildiği zaman çıkmak istemeyeceğiniz renkli pastel bir dünyadır. Ayrıca pastel boya ile istediğiniz her yüzeye (kumaş, zımpara kâğıdı, ahşap, tuval, deri vb.) çalışabilirsiniz. Pastel boya size sınırsız alan tanır. Pastel boyanın daha iyi tutunması için üretilen grenli kâğıtları da tercih edebilirsiniz fakat dediğimiz gibi pastel boya size çalışmalarınız için sınırsız yüzey tanır. Pastel boyayı rutubetten uzak tutarak uzun yıllar kullanımını da sağlayabilirsiniz.
·Kuru pastel boya
·Soft pastel boya
·Yağlı pastel boya
·Wax pastel boya
Kuru Pastel Boya: Toz pastel boya da denir. Yapısı okullarda kullanılan tebeşire benzer. Dokusu pudraya benzer ve yüzey üzerinde çok yoğun renkler bırakır. Resimlere vurgu eklemek kolay olduğu için sanatçılar genellikle bunu tercih eder. Kuru pastel boya detay çalışmaları için oldukça uygundur. Boya kalemi şeklinde üretilen kuru pastel boyalar, pastel boya çalışmalarınızda renkleri harmanlamanızı kolaylaştırır.
Soft Pastel Boya: Soft pastel boya çok yönlü bir boyadır. Tarih boyunca popülerliği değişkenlik gösterse de günümüz resim tekniklerinde yeri çok önemli bir boyadır. Soft pastel boyalar farklı sertliklerde bulunur. Bunlardan biri olan sert pastel boyalar resim yaparken daha kolay kağıda işlenir ve ufalanması ya da yüzey üzerinde boya kırıntıları bırakması daha azdır. Sert pastel boyalar hem yüzeye düzgün çizgiler çekmek için yeterince sert hem de canlı ve derin renklere sahip izler bırakmakta kullanılır. Buna karşılık soft pastel pastel boyalararasında en fazla pigmente sahip, en etkileyici ancak en pahalı pastel boyadır. Soft pastel kalemlerin kullanım alanı daha çok ayrıntı çalışmalarıdır.
Yağlı Pastel Boya: Yağlı pastel boya pigmentlerin, balmumu ve kurumayan yağın birleşmesiyle oluşan, diğer boyalara nazaran yağ oranı düşük olan bir boya türüdür. İçindeki balmumu bağlayıcı atıl halde bulunduğundan, diğer boyalar gibi yüzeye hemen nüfuz etmez. Bu avantajıyla hiçbir hazırlık gerektirmeksizin ahşaba, kanvasa, kağıda ya da metal bir yüzeye hazırlık yapmadan uygulanabilir. Yoğun renklere sahiptir. Yağlı pastel boya keten tohumu ya da terebentin yağı ile sıvılaştırılabilir ve yağlı boya olarak kullanılabilir. Ayrıca bir fırçayı beyaz ispirto ya da terebentine batırdıktan sonra pastel boyaya sürüp sulu boya şeklinde de kullanabilirsiniz. Yağlı pastel boya ile resminizi tamamladıktan sonra ise yağlı pastel sabitleyici ya da yağlı boya sabitleyici vernik ile sabitleyebilirsiniz.
Wax Pastel Boya: Wax pasteller bal mumundan yapılır. Wax pasteli eritip kâğıda damlatarak farklı eserler ortaya koyabilirsiniz. Wax pasteller yağlı pastellerde olduğu gibi suyla kullanıma uygun değildir. Wax pastel boyalar az pigmentlilerdir. Su geçirmez özellikleri vardır. İki farklı rengin üst üste uygulanması wax pastel boyada oldukça zordur. Silinmek istenilen yerler ancak kazıyarak silinebildiği için bu tür pastel boyalarda hata payınız oldukça az olmalıdır.
En Uygun Pastel Boya Markaları:
·Faber Castell 12’li Pastel Boya (7,38)
·Monami PastelBoya 24’lü (23)
·Bic 12’li Silinebilir Pastel Boya (7,13)
·Carioca Jumbo 12’li Elleri Kirletmeyen Pastel Boya (12,53)
Pastel Boya İle Yapılabilecek Çalışmalar:
·Harmanlama Tekniği: Pastel boyanın kırıntılarını ya da tozlarını parmağınızla veya bir pastelle nazikçe yayma tekniğidir. Dikkatli olunması gerekir. Harmanlama tekniğinde fazla renk karıştırılırsa ortaya kalitesiz bir çalışma çıkabilir. Bu teknik pastel boya çalışmalarına hassaslık ve yumuşaklık sağlar.
·Renkleri Karıştırmama Tekniği: Renklerin birbirine karışmadan boyanmasını esas olan bu teknikte ki çalışmalar ile daha gerçekçi eserler ortaya koyabilirsiniz
·PastelBoyayı Seyrelterek Kullanmak: Kurupastellerin tozlarını su ile karıştırıp seyreltip daha yumuşak tonlar elde edebilirsiniz.
·Kazıma Tekniği: kâğıdınızın yüzeyini rengârenk olacak şekilde boyuyorsunuz ardından rengârenk olan yüzeyi siyah pasteliniz ile kapatıp daha sonra o siyah pasteli ise istediğiniz bir resmi çizer gibi kazıyorsunuz.
Boyama Kitabı:
Kontur resimlerle dolu olan boyama kitapları günümüzde gerek çocuklar gerekse de yetişkinler arasında çok yaygındır. Boyama kitaplarına birçok resim kalemi ve gereçleriyle boyama işlemini yapabilirsiniz. Bunlardan birisi de pastel boyadır. Tıraşladığınız pastel boyanız ile boyama kitaplarından harikalar yaratabilirsiniz.
Su Bazlı Boyalar:
İncecik toz haline getirilmiş boya maddelerinin yağ ve tebeşir ile karıştırılıp hamur haline getirilip su eklenmesi ile oluşur. Su bazlıpastellerin canlı ve parlak renkleri vardır. Kadifemsi etkileri vardır. Su bazlı pastellerin yağlı pastelile karıştırılmaması gerekir.
Pastel Boya Lekesi Nasıl Çıkar:
Pastel boya lekesini çıkartmak için ilk adım lekenin fazlasını ıspatula ya da maket bıçağı ile nazikçe kazımaktır. Ardından bulaşık deterjanı ile silinip pastel boya lekesinin olduğu kısım soğuk su ile durulanır.
Arap sabunu kullanmak da pastel boya lekesini çıkartmak için etkili bir yöntemdir. Bunun için izleyeceğiniz yol ise ılık su dolu bir kovaya 4 kaşık arap sabunu ekleyip bu su ile pastel boya lekesi olan yeri nazikçe silip ardından soğuk su ile arındırmaktır.
Pastel boya çalışmanızı yaparken, açık renkli bir yerin pastel boya lekesi olduğunu fark ettiyseniz de çözüm yine çok kolay. Ağartıcı özellikli leke çıkartıcı ile pastel boya olan yüzeyi nazikçe, yüzeye zarar vermeden, silip ardından yüzeyi soğuk su ile durulayın.