Bitki Çaylarının Çeşitlerine Göre Faydaları
İster soğuk kış günlerinde içini ısıtan, ister yazın kavurucu sıcaklarında ferahlamanı sağlayan her mevsime uygun bir bitki çayı bulabilirsin. Yıl boyunca tüketilebilen bitki çaylarını dilersen soğuk dilersen de sıcak içebilirsin. Hoş lezzetinin yanı sıra bitki çaylarının vücut için sayısız faydası da vardır. Bitkinin tohumu, çiçeği, yaprağı gibi farklı bölümlerinden çay yapılabilir. Ayrıca meyve ve baharatlardan da bitki çayı elde edebilirsin. Genel sağlık durumunu doğal yollarla desteklemek ve korumak isteyenlerin en çok başvurduğu yöntemlerden biri, farklı bitki çaylarını birbiri ile karıştırarak içmektir.
Kahve ve standart çayların aksine, çoğu bitkisel çay kafeinsizdir. Ayrıca çaylar, bitkisel karışıma bağlı olarak değişen besin bileşenleri, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir. Bitki çayı tüketmenin genel yararları arasında rahatlama, ağrıların azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, metabolizmanın hızlanması, sindirim sisteminin düzenlenmesi öne çıkar. İşte, bitki çaylarının faydaları…
Rahatlamaya Yardımcı Olan Bitki Çayları
Sakinleştirici etkisinden dolayı yüzyıllardır kullanılan bitki çayları, genellikle uzun ve yorucu bir günün ardından tüketildiğinde sinirlerin gevşemesine ve rahatlamaya yardımcı olabilir. Modern dünyada baskı ve stresle baş etmek için genellikle ilaç kullanılsa da, bunun yerine bitki çayları içerek stresle doğal bir şekilde mücadele edebilirsin. Rahatlaman ve gevşemen aynı zamanda uykusuzluk ya da huzursuz uyku gibi uyku bozukluklarının tedavisine de destek olabilir. İşte sana özel, rahatlamana ve stresle baş etmene yardımcı olacak bitki çayları...
Nane Çayı
Kuru ya da taze nane kullanarak yapabileceğin nane çayı, stresli bir günün ardından tüm vücudunun rahatlamasını sağlayabilir. Nane, doğal bir kas gevşetici olan mentol içerir. Nane çayı için, bir bardak sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı kuru nane ekleyip 15 dakika beklemen yeterli. Daha sonra süzgeçle süzerek limon eşliğinde afiyetle içebilirsin.
Papatya Çayı
Anksiyete ve huzursuzluğun giderilmesinde etkili bir çay olan papatya çayı, sakinleştirici özelliği ile bilinir. İçeriğinde yer alan ve flavonoid olarak adlandırılan bileşenlerin, uykunun düzenlenmesinde önemli rol oynadığı düşünülür. 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı papatya kurusu atıp sadece 5 dakika demlemen yeterli. Düzenli olarak papatya çayı kullanıp mükemmel bir uyku çekebilirsin.
Çarkıfelek Çayı
İçeriğindeki flavon chrysin bileşeni sayesinde huzurlu bir şekilde uykuya dalmanı sağlayan çarkıfelek çayı, aynı zamanda sindirim bozukluklarının tedavisine de yardımcı olur. Yorucu bir günün ardından sakinleşmek için, 1 bardak sıcak suyun içine 1 çay kaşığı çarkıfelek kurusu koyup birkaç dakika demle ve daha sonra bal ile lezzetlendirerek iç.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitki Çayları
Düzenli olarak çay içmeyen insanlar bile, bağışıklık söz konusu olduğunda bitki çaylarının sunduğu olumlu etkileri bilir. Özellikle grip ve nezle gibi hastalıkların sıklaştığı kış aylarında, bağışıklığını güçlendiren bitki çayları ile enfeksiyonlarla mücadele kabiliyetini artırabilirsin.
Karahindiba Çayı
Yüksek oranda antioksidan bileşikler içeren karahindiba çayı, düzenli olarak tüketildiğinde toksin maddelerin vücuttan atılmasına ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Karahindiba çayı ayrıca güçlü bir idrar söktürücüdür. Vücuttaki ödemin atılmasını da destekler. 1 bardak sıcak suyun içine bir çay kaşığı karahindiba ekleyip, 5-10 dakika demlemeye bırakıp, daha sonra süzüp içerek bağışıklık sistemini güçlendirebilirsin.
Ginseng Çayı
Asya kıtasında yüzyıllardır kullanılan ginseng çayı, genel sağlığın korunmasında önemli rol oynar. Hastalık yapıcı mikroorganizmaların vücuttan atılmasını ve beyaz kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Ayrıca soğuk algınlığına bağlı gelişen enfeksiyonların süresini kısaltmak için virüs replikasyonunu önler. Taze ya da kurutulmuş ginseng bitkisinden ginseng çayı hazırlayabilirsin. Taze ginseng bitkisi zencefil köküne benzer. 5-6 yemek kaşığı rendelenmiş taze ginseng bitkisini 2 bardak kaynamış ılık suyun içine atıp beklemen yeterli. Kuru ginseng ile çay yapmak için ise 500 mililitre kaynamış ılık su içine 1 tatlı kaşığı kuru ginseng atıp 15 dakika demlemelisin.
Meyan Kökü Çayı
Kendine has bir aroma ve lezzete sahip olan meyan kökü çayı; ekşi, tatlı, tuzlu ve acı gibi farklı tatların bileşimidir. Güçlü bir iltihap önleyici olan meyan kökü çayı, grip ve nezle gibi soğuk algınlığından kaynaklı vücut ağrılarının giderilmesinde oldukça etkilidir. Yüksek oranda antioksidan bileşikler içeren meyan kökü bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan bitki çeşitleri arasında yerini alır. Meyan kökü çayı yapmak için, 4 bardak suyunu çaydanlığa al ve içine 4 tatlı kaşığı meyan kökü ekle. Daha sonra 10 dakika bitki su karışımını kaynattıktan sonra demlemeye bırak. 10-15 dakika demledikten sonra gün içerisinde aç ya da tok tüketebilirsin.
Cayenne Çayı
Cayenne çayı, boğaz ağrılarını iyileştirmek ve inatçı öksürüklerden kurtulmak için ideal bir seçimdir. Cayenne çayının içindeki kapsaisin bileşeni, boğaz astarını tahriş edip öksürük ve boğaz ağrısına dönüşebilen mukusu inceltmeye yardımcı olur. Aynı zamanda iltihabı azaltır ve tıkanıklığı temizleyerek nefes almayı kolaylaştırır.
Kilo Vermeye Yardımcı Olan Zayıflama Çayları
Bitki çayları da tıpkı su gibi kalorisizdir ve suya göre daha lezzetli bir alternatiftir. Tüm sindirim sistemindeki kan akışını düzenleyerek mide rahatsızlığı ve hazımsızlığa neden olan serbest radikalleri ortadan kaldıran bitki çayları, toksin maddeleri vücuttan uzaklaştırır ve metabolizmayı hızlandırır. Bitki çayları hem mide kaslarını hem de yemek borusundaki kasları güçlendiren fenollere sahiptir. Bu fenoller reflü ve mide ekşimesi semptomlarını azaltabilir. Ayrıca sindirim sistemindeki besinlerin daha kolay emilmesini sağlar. Kilo vermek için çabalıyorsan işte sana yardımcı olabilecek bitki çayları...
Zencefil Çayı
Zencefil, vücudunuzun yiyecekleri parçalamasına yardımcı olan, tükürük gibi sindirim sularını uyaran fenol gingerol ve shogaol içerir. Zencefil çayı, serotonin reseptörlerine müdahale eder, mide bulantısı ve sabah bulantısını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Sindirime yardımcı olmak için, yemekten önce veya yemek sırasında küçük bir fincan zencefil çayı içebilirsin. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde toksin maddelerin vücuttan atılmasını da destekleyen zencefil çayı, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermene de yardımcı olur. 3 yemek kaşığı taze zencefil rendesini 3 su bardağı suya ekle ve 10 dakika kaynat. Hafif ılıdıktan sonra limon ile tatlandırarak yemeklerden önce içebilirsin.
Moringa Çayı
Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri ile tanınan moringa çayı, bağırsakların çalışma hızını artırır ve kabızlık probleminin üstesinden gelmene yardımcı olur. Antioksidan bileşenleri sayesinde toksik maddelerin ve fazla suyun vücuttan atılmasını destekleyerek metabolizmayı hızlandırır. Vücudun yağ depolamasını engelleyici rol oynayan moringa çayı tokluk hissi yaratır. Bir bardak sıcak su içerisine 1 tatlı kaşığı moringa kurusu ekleyip 4-5 dakika demledikten sonra, sabah aç karnına ve gece yatmadan önce tüketebilirsin.
Tarçın Çayı
Kan şekerinin düzenlenmesinde oldukça etkili olduğu bilinen tarçın çayı, metabolizma hızını artırıcı etkiye de sahiptir. Aynı zamanda yemeklerden önce kullanıldığında tokluk hissi sağlayarak günlük kalori alımını azaltır. Zayıflama yardımcı tarçın çayı için 2-3 adet kabuk tarçın ile 2 bardak sıcak su yeterlidir. Sıcak suyun içine kabuk tarçınları ekle ve sadece 10 dakika demle.
Bitki Çayı İçmenin Vücuda Zararı Olabilir mi?
Bitki çayı içmek hem uzun hem de kısa vadeli faydalara sahip olabilir. Ancak, herhangi bir kronik rahatsızlığın varsa bitki çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalısın.
Bitki Çayı Ne Kadar Tüketilmelidir?
Hemen hemen tüm bitki çayı çeşitleri, günde bir-iki fincanın üzerinde tüketilmemelidir. Yüksek oranda bitki çayı tüketilmesi tansiyon düşüklüğü, kalp çarpıntısı, böbreklerin aşırı çalışması gibi yan etkilere neden olabilir.
Bitki Çayları Birbiriyle Karıştırılarak Tüketilebilir mi?
Aynı etkiye sahip bitki çaylarının birbiriyle karıştırılması etkiyi güçlendirmeye yarayabilir. Ancak zıt etkilere sahip bitki çaylarını karıştırmak anlamsız olur. Örneğin, kabızlığın tedavisine destek olan bir bitki çayı çeşidini ishal için etkili bir çay ile karıştırmak faydadan ziyade zarar verebilir.
Hamileler Bitki Çayı İçebilir mi?
Hamilelik döneminde kullanılan tüm ilaç ve bitki çayları doktorun bilgisi dahilinde olmalıdır. Bazı bitki çayları, bu dönemde rahmin kasılmasına neden olarak bebek ve anneye zarar verebilir.